De elementen op ons Domein

Team domein Groot Besselink

 Mhura vertelt:

Waarom hebben de elementen bij ons een specifieke plek op het terrein en heeft iedere accommodatie de naam van een element of hemellichaam?

Het terrein van dit Domein is bedacht door de initiatief nemers in samenwerking met architect Ivo Hommel. De wens was en is op een simpele manier in aanraking te komen met de mogelijkheid om de elementen, de hemellichamen en de cirkel van leven te leren kennen. Dit klinkt misschien al gelijk vreemd, maar het is iets waar je elke dag mee te maken hebt en ook iedere dag je adem en je leven aan geeft. Dit gebeurt weliswaar grotendeels onbewust, toch betekent het dat je de gevolgen hiervan letterlijk ervaart want de elementen zijn je lichaam. De manier waarop wij als mensheid en in onszelf met Water, Aarde, Lucht en Vuur bezig zijn bepaalt hoe de elementen zich binnen en buiten ons lichaam gedragen.
Dit is even een summiere uitleg van de elementen en het verlangen meer bewustzijn te verlichten in ons menszijn. Door de elementen op ons terrein hun vanzelfsprekende plaats te geven hopen we al vanzelf meer kennis hier over mee te geven.
Door de elementen te benoemen en er mee te werken hopen we op een natuurlijke ontspannen
manier de elementen tot leven te brengen.

Domein Groot Besselink aan rivier de Berkel

Het ronde terrein:

Geeft de cirkel van leven aan, het geheel van de seizoenen, de beweging van de maan en de zon. De beweging van leven als geheel.

Vuur:

Hiermee heb je de mogelijkheid om jezelf te leren kennen en te groeien. Je leert vuur om te zetten in het gebruiken van je verlangen te leven, je wil te gebruiken die je nodig hebt om te eten, te drinken, te bewegen, om samen te leven en om lief te hebben.
Er is een grote vuurkuil op de hoek van het terrein die ook gebruikt wordt als amfitheater. Het vuur ontsteken we niet zo vaak vanwege het milieu, we gebruiken de verdiepte kuil liever voor spel, meditatie en theater.

Water:

Het stromende water, een prachtige beweging die veel mensen doet verlangen om vrij te zijn.
Water beweegt onze emoties en helpt ons alle angsten en pijn te leren doorzien. Water is de bron van ons bestaan. Het belang van stromend water in je lichaam zodat het/je leven een blijvende beweging blijft is nog niet voldoende levend in ons bewustzijn. Daar werken we aan.

 

We hebben in het midden, de bron van het terrein, een prachtige fontein met kleuren en verschillende bewegingen. En naast ons de wervelende rivier de Berkel waar je kunt zwemmen, kanoën en vissen. Voel het water langs je lichaam en neem de stroom in je op. Zodat ook jij de ervaring van innerlijke vrijheid kan beleven.

twee vakantie villa's met daarvoor een vuurplaats
Je ziet de fontein met daarom heen tenten caravans en de vakantie villa's

Lucht:

Om te kunnen leven heb je ook lucht nodig. Lucht is ook de uitdrukking van datgene wat in de lucht hangt, spanningen, blijdschap, uitstraling en nog veel meer. Daardoor wordt lucht ook als de drager van ons mentale bewustzijn gezien. De lucht geeft richting aan je gedachten. Een geïnspireerde gedachte geeft je de mogelijkheid uit een herhalende gedachte te komen. Lucht is ook het eerste element waardoor er een schepping ontstond via het woord.
Het terrein is omheind door een bomenrij met een meditatief pad. Er hangen windmobielen en er staan multiplechoicevragen om na te denken over het leven. De antwoorden zijn afhankelijk van het moment hoe je je voelt, waardoor er beweging en ontwikkeling mogelijk blijft.

Een gong in de boom wat geluid maakt en beweegt in de wind

Aarde:

De Aarde, de mooiste planeet in ons zonnestelsel. Aarde is/zijn feitelijk allemaal zandkorrels, om daar verder wat mee te maken heb je de andere elementen nodig. Daarmee creëer je een vorm.
Ook de zandkorrels komen terug in het verhaal van het zaad van Abram wat talrijk zal zijn. Wij als mensen hebben de creativiteit om te creëren, wij zijn in oorsprong creatieve wezens die de mogelijkheid hebben om een geheel en heel te zijn. Natuurlijk menszijn en menselijke natuur als één. Onze zandbak is een driehoek, een basisvorm van schepping. Om te creëren hebben we lijnen nodig waarmee we kunnen verhouden, zodat je een geordende/geometrische creatie krijgt.

In het zand zie je de letters WELCOME voor het element aarde.

Licht:

We hebben als vijfde element Licht gekozen. Er zijn verschillende overtuigingen over het vijfde element, dus dat is voor iedereen nog niet volledig gekend zoals de andere vier elementen. Het vijfde element word vaak aangegeven als hout, ether of bewustzijn. Ik kan mij in alle drie vinden, het heeft in ieder geval te maken met een alles omvattende kracht of weten waardoor het leven op aarde mogelijk is. Het wordt ook vergeleken met de boom des leven. Ieder mens komt voort uit de elementen en is in staat om de boom des leven uit te drukken. Ik zou zeggen het verlangen mens te zijn in de eenvoud van een geordend geheel. De mens met zijn wens is Licht in beweging. Licht is ieder mens die op aarde aanwezig is, met de mogelijkheden om te leren en te groeien. En dat is waardoor wij doen wat we doen, zorg dragen voor ontwikkeling, ervaring en kennis.

Exclusieve camping in de achterhoek met uitzicht over de Berkel

Mhura

Ik hoop dat met deze korte uitleg een verlangen is aangeraakt naar rust, ruimte, inzicht en ontspanning. Dit is te vinden op ons Domein.

Liefs Mhura