Over Domein Groot Besselink
Een camping beginnen? Dat was eigenlijk niet de bedoeling. ‘We waren op zoek naar een groepsaccommodatie’, vertelt eigenaresse Mhura. ‘We hebben ruim 5 jaar gezocht. Toen we hier op het Domein aankwamen, waren we direct verkocht. De verstilde energie die hier hangt, gecombineerd met de natuur en de rust, is geweldig!’
Alleen wat blijkt; vanuit de gemeente Lochem is er in het bestemmingsplan op Domein Groot Besselink alleen ruimte voor een camping. ‘Oké, dan doen we dat toch gewoon’, besluit het nuchtere stel Mhura en Henny.
Inmiddels bestaat de camping alweer 8 jaar en is Domein Groot Besselink een veelbezochte parel in de Achterhoek.
Meer dan een camping
Verbind je met de beweging van de ‘circle of life’
Domein Groot Besselink is niet zomaar een camping. Het terrein is in een cirkel opgebouwd, wat symbool staat voor de ‘circle of life’. Alles in de natuur is een voortdurende cyclus van beweging waarbinnen wij als mensen ons kunnen en mogen ontwikkelen. De cirkel nodigt je uit om je bewust te worden van die eeuwigdurende beweging.

Daarnaast komen op de camping de 4 elementen samen. Water, vuur, aarde en lucht vormen een harmonieus geheel. Dit geheel geeft jou de mogelijkheid jouw innerlijke harmonie te vinden. Zo ervaar je jouw bestaansrecht als mens.
De elementen op de camping
- Water: de fontein in het midden van de camping
- Vuur: de vuurkuil/amfitheater
- Aarde: de driehoekige zandbak
- Lucht: het luchtpad rondom de camping

Waarom wij deze plek graag met je delen
Daar hoeft Mhura niet lang over na te denken: ‘De rust en de natuur nodigen uit tot bezinning. Het is prachtig om dat met gelijkgestemden te delen. Ik help je graag bij het antwoord vinden op levensvragen. Als je weet waarom je hier bent, zet je een eerste stap naar een hoopvolle toekomst.’

De geschiedenis van Besselink
Sinds de vroege middeleeuwen leefden hier al mensen. In de 16e eeuw ontstond ‘het Goed Besselinck’. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bood deze plek bescherming aan onderduikers, wat leidde tot een traditie van gastvrijheid en uiteindelijk tot een geliefde camping. Wij houden deze verbondenheid vandaag met liefde levend.

Maak kennis met het team van Domein Groot Besselink

Mhura

Henny

Joshua

Esther

Maria

Team Tuin

Team Schoon
De geschiedenis van Besselink
Al in de vroege middeleeuwen (circa 450 tot 1000 na Chr.) tonen sporen aan dat op deze plek mensen leefden, werkten en het land bewerkten. Rond de 16e eeuw ontstond hier ‘het Goed Besselinck’, een plek die door de eeuwen heen getuige is geweest van veel geschiedenis.
Van Landgoed tot Twee Erven
In de 17e eeuw werd Besselinck opgesplitst door de erven van het oorspronkelijke landgoed, waardoor twee afzonderlijke erven ontstonden: Erve Groot Besselinck en Erve Klein Besselinck. Interessant genoeg lag Groot Besselinck oorspronkelijk aan de overzijde van het huidige Domein, terwijl deze locatie destijds bekend stond als Klein Besselinck. De termen ‘groot’ en ‘klein’ hebben in het verleden voor de nodige verwarring en onenigheid gezorgd. Uiteindelijk, rond 1900, werden de namen omgedraaid en vernederlandst tot het huidige ‘Besselink’.
Gastvrijheid in Oorlogstijd
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bood de zolder van de oude schuur onderdak aan onderduikers. Dit gebaar van bescherming en gastvrijheid legde de basis voor een lange traditie waarin gasten, vooral uit het westen van het land, hier rust en veiligheid vonden. Deze bezoekers verbleven destijds in het voorhuis van de oude boerderij, wat uiteindelijk leidde tot het ontstaan van een geliefde camping.
Een Nieuw Begin op Vertrouwde Grond
Na het overlijden van haar echtgenoot besloot de vorige eigenaresse, mevrouw te Winkel, de camping te sluiten en het terrein te koop aan te bieden. Zes stille jaren later hebben wij dit bijzondere stukje land gekocht en er stapsgewijs het Domein van gemaakt zoals je het vandaag kunt zien en ervaren.
Met dit stukje geschiedenis willen we de oorspronkelijke wens van de mensen die hier leefden eer aandoen: het verlangen om het leven te delen, samen te werken en in verbondenheid samen te leven. Dit stukje aarde draagt een diepe imprint van verbondenheid in zich, een oorspronkelijke eenheid – ‘het Goed Besselinck’ – die wij hier met veel liefde levend willen houden.
Gebaseerd op: RAAP Archeologisch Adviesbureau, Sporen uit de prehistorie op de vindplaats Almen-Groot Besselink (p. 26). Almen ten voeten uit: De historie van Almen*